ngo-openboek.be

SITE SLOGAN

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

doeltreffendheid

Een ngo is doeltreffend wanneer haar werk echt iets oplevert, wanneer ze  haar doel bereikt en resultaten kan voorleggen.

Dat veronderstelt heel wat. De ngo moet een juiste analyse van de context kunnen maken waarin ze aan de slag gaat. Ze moet goed afwegen hoe zij met haar acties  het verschil kan maken. Ze moet rekening houden met allerlei externe risico’s die het behalen van haar doelstelling in de weg kunnen staan. Als ze hier aantoonbaar in slaagt, zal men oordelen dat ze doeltreffend is. 
Doeltreffendheid - effectiveness in het Engels - is een term die door de OESO is ingevoerd als één van de criteria waarmee ontwikkelingssamenwerking wordt beoordeeld. Je leest er meer over op de website www.ocde.org als je zoekt naar de DAC-criteria. In 2005 hebben de grote internationale donoren een document ondertekend waarin ze zich engageren om hun ontwikkelingssamenwerking doeltreffender te maken. Dit is neerge-schreven in de Verklaring van Parijs. Je vindt de tekst ervan op dezelfde website (zoeken naar de “Paris declaration”).  Onlangs werd de toepassing van deze verklaring getoetst op een conferentie in Accra.

deze site bevat de gegevens van erkende ngo's die in 2014 lid waren van ngo-federatie en/of Acodev
Laatste update: 2015