ngo-openboek.be

SITE SLOGAN

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

partnerschap

Partnerschap is de samenwerking tussen de Noordelijke ngo's en hun Zuidelijke partners.

De laatste decennia zijn in het Zuiden heel wat civiele organisaties ontstaan. Daar waar 'Noordelijke' ngo's vroeger zelf op het terrein actief waren, zijn deze lokale organisaties nu de centrale actoren. Ze zijn uiteraard zeer divers: in grootte, van een lokale tot een regionale werking, ledenorganisaties zoals vakbonden en boerenorganisaties of dienstverlenende organisaties, jonge nog zoekende organisaties tegenover institutioneel erg stevige, enz. 
De samenwerking tussen de Noordelijke ngo's en hun Zuidelijke partners is dan ook een centraal element in de ngo-werking. Dit is zeker het geval in de structurele samenwerking, maar ook in de noodhulp proberen ngo's zoveel mogelijk samen te werken met lokale organisaties. 
Het partnerschap kan ook vele vormen aannemen. Het gaat van vrij los en veeleer sporadisch tot zeer intensief, van samenwerking op het terrein tot gezamenlijke politieke acties. De samenwerking kent geen of weinig financiering tot een belangrijke financiële inbreng van de ngo. De versterking van de partner op diverse domeinen (institutioneel, netwerking, technische kennis, enz.) vormt vaak een belangrijk onderdeel van het partenariaat

deze site bevat de gegevens van erkende ngo's die in 2014 lid waren van ngo-federatie en/of Acodev
Laatste update: 2015